2011. november 8., kedd

Türkiz (is meg pasztell is) mese XXVIII. fejezet - A békásfeneki marcipán-fesztivál



A hobbitok, mint köztudott, igen szeretik az ünnepeket, már csak a velük járó nagy eszem-iszom, mulatság okán is. A Megye keleti csücskében élő hobbitoknak régi fájdalmuk volt, hogy a nagy nyárközépi és év végi közös ünnepek mellett nem volt saját, Keleti fertálybéli ünnepszámba menő eseményük. Az Északi fertályban ott a zabkomlósi sörünnep; Nyugaton a zsinegesdi kötélhúzó versenysorozat; a délieknek pedig a híres-nevezetes lápatoroki dohányarató pipabál, amelyik általában eltart négy-öt napig is!

Nagy örömünkre, a negyedkori időszámítás szerinti 1. évben végre a Keleti fertálybéliek is hagyományt teremtettek. Történt ugyanis, hogy a Sötétség elmúltával, mivel a szabad népek számára újra biztonságos lett az utazás, a Megyéből elvándorolt hobbitcsaládok kezdtek visszatelepülni a Borbuggyanon túlról. Békásfeneken telepedett meg többek között a Fenekessy család, akiknek ősei még a Másodkor végén hagyták el a Keleti fertály szelíd lankáit. Nagy volt az öröm a környéken, mivel egész Középföldén tudott volt, hogy a Fenekessy asszonyok igen kiváló cukrászok. A bortelki levéltárban őriznek is számos régi Fenekessy-receptet, bár elolvasni senki sem tudja őket, mivel titkosírással íródtak.



No, hogy egyik szavam a másikba ne öltsem, Fenekessy Flóri és népes családja még meg sem melegedett az ősi Fenekessy-üregben, mindjárt küldöttség érkezett Kotoréklyuk Móri polgármester vezetésével. Hogy mi hangzott el a megbeszélésen, s mi nem, nem tudhatjuk. Tudjuk viszont, hogy egy hétre rá új járatot ástak a családi birtok naposabbik felén, a kaputól nem messze, s az ajtajára csinos tábla került, mely büszkén hirdette, hogy megnyílt Fenekessy Fortunáta Marcipán-Művészeti Tanodája! A lelkes keleti hobbitok mindjárt látták, hogy itt valami olyant lehet tanulni, amit senki más nem tud a Megyében: nem is volt hiány cukrász-tanoncban! Minden családban akadt hobbit-fi vagy leány, ki oly gyorsan megtanulta a marcipán készítésének, színezésének és formázásának csínját-bínját, hogy ősz végére Kotoréklyuk Móri meghirdette az Első Békásfeneki Marcipán-Fesztivált, a közelgő decemberi Júle-ünnep tiszteletére pedig marcipánkoszorú-készítő versenyt írtak ki! Bár ott lehettetek volna, s láthattátok volna a számtalan szebbnél szebb, színesnél színesebb marcipán-művet! Legtöbbjüet sajna nem volt lehetőségem megörökíteni, mert a versenyt követő zsúr alkalmával felszolgálták őket…

A győztes versenyművet szerencsére sikerült megmentenem, el is hoztam nektek ma Békási Bellónia marcipánkoszorúját. Szép estét, édességben bővelkedőt!

Minta: Audrey - Pyramid Ring, köszönöm! És köszönöm Mézesmamának, aki már sokszor belevitt a jóba :) Most is nála láttam meg ezt a szépséget, és mindjárt rájöttem, hogy én mindig is akartam karika medált! Külön köszönöm Mézes drága, hogy kihúztál az ihlettelenségből, már egy ideje csak nézelődtem, de nem fűztem. Most viszont jön a karika-sorozat, azt hiszem :D

21 megjegyzés:

  1. Várom a karika sorozat újabb tagját, mert ez z első nagyon aranyos! Köszönöm a mesét!

    VálaszTörlés
  2. Óóóó már annyira vártam, de jó újra mesés az esténk! :-))) Valami lehetett a levegőben, mert épp sütöttem, szóval édességben ma este nincs hiány :-)))A lelkem is édességben fürdik, hála a mesének, és persze a csodaszép vidám medálnak, az ízlelőbimbóim is fürdenek hmmm nyisd az ablakot küldök egy kis kóstolót cserébe :-)))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a mesét! És ez a medál... egyszerűen gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó, hogy elcsábultál. Nagyon ütős darab lett!

    VálaszTörlés
  5. Hát,Adrimu tudod...ilyen jót fűzni...mikor már azt hittem túltettem magam az "ilyen nekem is kell" gyarló létezésen...hah,mondhatom. Most mehetek piramidot venni:) És pont ilyet ám! Feladtad a leckét:)
    És ha meglesz, és nekem is kész a marcipán medálom, ugye elmegyünk a Békásfeneki Marcipán - Fesztiválra?

    VálaszTörlés
  6. Vártam már a mesédet és lám az ihlettel jött is! Nagyon szép a piramid karikád és tényleg én is most jöttem rá hogy nekem sincs még!!

    VálaszTörlés
  7. Tündék mehetnek a tanodába? Csakhogy ilyen csinos marcipán koszorút tudjak én is készíteni...

    VálaszTörlés
  8. Én ezt a gyöngyfűzés-mesterséget sosem értettem, hogy lehet nem észrevehető fonalra úgy odafűzni a gyöngyöket, hogy stabilan megmaradjanak? :))) Tetszik ennek (is) a színkombinációja is, meg a formája is.

    VálaszTörlés
  9. Látom pisztáciás marcipán is került bele:)
    Várom a következő szépséget / finomságot, utána szerintem megyek is piramisgyöngyökért, mert egyre jobban szeretnék magamnak egy ilyet:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó, hogy bekukkantottál Mézesmamához és jött az IHLET:) Szép a medál, jó a mese:) Még a végén én is elcsábulok:) (No nem az írás felé...)

    VálaszTörlés
  11. Ez aztán a színorgia, nagy gratula!

    VálaszTörlés
  12. Cimbikem ez egyszeruen hihetetlen:)Annyira de annyira imadom a meseidet.Latnod kellene, szerintem nyitott szajjal olvasom megigezve a tunderi torteneteidet.
    Ez a Borbuggyan meg az osszes tobbi annyira de annyira edes hogy komolyan mondom ki fogom nyomtatni oket magamnak es majd az unokamnak megmutatom.Ambar ezekre sajnos nincsenek megfelelo angol szavak.
    Fiamek otthon voltak es hoztak nehany magyar mesekonyvet a kicsinek " Gogos Gunar Gedeon"-t is. A menyem ahogy probalja mondani a magyar szavakat az nagyon edes:)
    A medal akarcsak a mese egyszeruen varazslatos, nekem is kell,de itt Borbuggyanon innen sajnos nincs normalis gyongyosbolt :))

    VálaszTörlés
  13. Karikamese-mesekarika! Cukorfalat!

    VálaszTörlés
  14. Cimbike drága!
    Igazi fogyasztásra alkalmas marcipánkarika...de jó, hogy megmenteted!Nyamm...nyamm...jöhet a többi!

    VálaszTörlés
  15. Valoban a cukorkatkat jutatja eszembe:) Olyan aranyos:)

    VálaszTörlés
  16. Annyi fehér után amit fűztem az utóbbi időben, felüdülést nyújt ez a sok csodálatos szín, a mese pedig kényezteti a lelkemet. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  17. A mese csodás, a medálba meg legszívesebben beleharapnék, mert nagy marcipán kedvelő vagyok!:)

    VálaszTörlés
  18. Kicsit szomorú vagyok mostanság, és ma este újabb varázslatos meséddel gyógyítgattam szomorú lelkemet. Köszönöm a szível-lelket melengető, tündéri mesét! Olyan jó, hogy vagy nekünk! Jaj, az ékszerre meg nem is írtam, semmit. Szerintem hamarosan én is fűzök egyet, a színkavalkádodnak nem lehet ellenállni!

    VálaszTörlés
  19. :)))) szuper, a mese és a karika is:S))) nagyon tetszik, a színei is odavágnak!:))

    VálaszTörlés