2012. március 3., szombat

Mértnelennepontmatürkiz mese LI. fejezet - Szélcsengettyűk


Jön a tavasz, megy a tél… úgy ám barátaim, a középföldei szelek sem hófelhőt kergetnek már – messzi tájakról hozzák a Tavasz ígéretét, bebújnak a barlangokba, odvakba s kifújják a hideget, nótát dudálnak a kéményekben, lerázzák a tavalyi száraz levelek maradékát a fákról. Megtáncoltatják az alvó bokrokat, az udvarokban nagy kupacba hordják az avart.


Kikelet kisasszonynak tehát igen hasznos segítői vannak a nagy készülődésben. S ha netán csendesedik a tánc, arra is van megoldás: a szélcsengettyűk. Tavasz eljövetele havának első napjaiban Megye-szerte megjelennek az üregek ajtói felett a színes, csengő-bongó-csilingelő szélcsengők. A pitymallat előtt kelő hobbitok rendszeresen hallják, amint Kikelet vidám nótát játszik rajtuk, mielőtt tovasuhanna, átadva a terepet a szeleknek. S azok jönnek is, mert igen szeretik a szélcsengettyű-zenét. Néha játékosan pofozgatják a kis szerkentyűket, majd süvítve táncba fognak, s rázzák-húzzák a csengőnótát. Pár nap, s mire kitombolják magukat Szél úrfiak, tiszta kék lesz az ég, az udvarokon nyoma sem marad száraz kórónak, s kezdődhet a Nagy Körtánc következő fordulója, mely mindig ugyanaz, mégis mindig megújít fát-virágot, bokrot, szívet.


A szélcsengettyűkből loptam párat nektek, meséljen a mindig várt, mindig örömet hozó tavaszról. Szép estét, ha odakint feltámad a szél, füleljetek, s meghalljátok a csingilingi csengettyűszót:)


***

Vezsuzsi Fanfan bogyóját fűztem meg - a kicsit rögtön, amint megkaptam a mintát, naná hogy nem volt odavaló szirom gyöngyöm és olyan hosszú spagettim se, de nem bírtam ki, muszáj volt kipróbálni :) Aztán megfűztem rendesen is, de nem és nem bírtam szépen lefotózni, ezért higgyétek el, hogy nagyon édes és szép, és tulipán :) és csengettyűre is hajaz. Köszönöm a mintát Zsuzsi, kedvenc!
(Ja, az első és második fotón ugyanaz a tulipán van, csak egyiket természetes fénynél, másikat lámpánál fényképeztem :))

15 megjegyzés:

  1. Hű, ez fantasztikus. Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  2. Édesek!
    A történet is:)
    Kedden tervezek menni Fanfan tanfolyamra Zsuzsihoz:)

    VálaszTörlés
  3. Tunderi edes mindketto illetve mindharom a ket virag es a mese is.
    Szep szineket valogattal ossze:)
    Nalunk ez a kedves kis szelecske most eppen 90 km -es sebesseggel sugdos nekunk es tepi a fakat szet

    VálaszTörlés
  4. Bűbájos csengettyűcskék! Mit számít neked, hogy van-e hozzá odavaló gyöngy! Úgyis kitalálsz valami új, egyedi megoldást!

    VálaszTörlés
  5. Csodák vannak itt! Én mondom!
    Csak tátom a számat és kapkodom a fejem, hogy:
    ÚÚÚ! Ez, de szép! Meg ez is! Jaj! És az is!
    A körítést mellé, meg egyenesen imádom! :-)

    VálaszTörlés
  6. Qué originales, me encantan!!!

    VálaszTörlés
  7. Jaj de cukik ezek a csodás csengettyűk! Olyan szépek lettek!

    VálaszTörlés
  8. De szép lett, szeretem ezt a kék színt!

    VálaszTörlés
  9. Imádnivaló amiket készítesz, annyira jól összepárosítod a színeket! Ezek a csengettyűk annyira jók és még az sem jelent Nálad gondot, ha nincs olyan gyöngyöd, akkor is megfűzöd! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. Fantasztikusak, nagyon tetszenek.

    VálaszTörlés
  11. Hú! Mi minden történt itt mióta nem jártam erre! Tavasz van Nálad ezerrel, már csak megérkezni is öröm. Csuda jó az új ruci!!! No és a lényeg: az alkotásaidtól tátva maradt a szám. Mennyi... és egyik szebb mint a másik (megszoktam már ugyan, de most így együtt...)Nagygratula mindenhez!!!!:-D

    VálaszTörlés