2012. július 13., péntek

Türkiz mese LXI. fejezet - Marcipános guglóf díszesen Gimlodok módra

 

Emlékeztek még Tulifulin törp-király uramra, és az ő híres mézeskalácsára? Nos, a cukrászmester törpök és az édesszájú hobbitok közt nem szakadt meg a barátság, sőt! Közösen újféle-fajta édességet találtak ki - de ne szaladjak nagyon a dolgok elébe, elmesélem az elejétől. Az úgy volt, hogy mióta tavalyelőtt Likasdi Mariska, a kotorékfői polgármester szebbik leánya (a másik is csinoska ám!) udvari mézeskalács-készítő lett Törpországban, felvirágzott a cukrászmesterség a Megyében. Olyan nagy az érdeklődés a szemet-ínyet egyformán gyönyörködtető édes remekek iránt, hogy a Suhatagi Királyi Törpcukrász Akadémia fiókiskolát nyitott Kotorékfőn. Igazgatója Tulifulin felséges unokaöccse, Gimlodok lett - és nem csak magas kapcsolatainak köszönhetően, mert igen hírneves cukrász, a habverő úgy pörög a kezében, szédülés csak nézni is! Az iskolatanács elnökének Likasdi kisasszonyt választották meg.

Gimlodok uram örömmel tette át székhelyét a Megyébe, mert sok jót hallott a hobbitok kellemes természetéről, kézügyességéről, szeretetükről a kézművesség iránt. Gimlodoknak a mestersége mellett van egy kedvtelése is, ékszereket készít ásványból, üveggyöngyből, csillogó kristályból. Likasdi Mariskának is készített egyet a közös munka örömére. Türkiz ásványgolyókat fognak közre apró üveggyöngyök, mintha csak színes cukormázzal lennének kicsipkézve. Mariskának oly igen tetszett a kaláris, hogy mindjárt nekiállt süteményt formázni annak mintájára. Egy kuklafa nevű mintázóeszközt használt, amivel a hobbitok szappant formáznak. Az elkészült süteményt el is nevezte Mariska kukláfnak, de mivel a törpök a k hangot nehezen ejtik, Gimlodok uram (akinek nevét Gimlodoh-nak ejtik) gugláfnak, guglófnak mondja. A guglófot Mariska töltötte meg édes csokoládés krémmel, Gimlodok pedig a cukormázas díszítést ügyeskedte rá, pont olyan színekben, mint Mariska medálja. Csodájára is járnak a hobbitok mind Mariska medáljának, mind a kooperációban készült színes guglófnak!

A törpös-hobbitos guglófot hoztam el ma, meséljen nektek kemencéből szálló édes illatokról, nagyanya krémet keverő kezéről. Szép estét, édeset :)
 
 
 
 ***
 
Vezsuzsi  Elek medálját fűztem meg. Kicsit kajla lett a szélén a "rücücü" ahogy Zsuzsi mondja, meg hullámzik is, ám ez számomra nem von le kedvességéből, szeretem így, ahogy van :) A közepén a golyók, körülöttük a minikásákkal, hát az tisztára kuglófot mutatott. Megfűzöm az egész családot, azt hiszem, nagyon bejönnek Elekék. Köszönöm Zsuzsi, mint mindig, mindent!

9 megjegyzés:

  1. It's beautiful ... I love the colors!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép medál! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. De edes kis meset hoztal megint nekunk :)
    Ahogy olvastam az irasodban a "kalaris" szot egybol eszembe jutott egy dal ami Edesanyam egyik kedvence volt.

    " Ide nezz hat ide ram ropogos a rokolyam ,igy szep a magyar lany
    Pillango a papucsan , gyongykalaris a nyakan ,igy szep a magyar lany.
    Piros piros selyempantlikaja de jol illik selymes szeg hajaba.
    Ide nezz hat ide ram ,Ropogos a rokolyam ,igy szep a magyar lany"

    Ezt a dalt Tolnay Klari enekelte a Deryne cimu filmben.

    Nagyon szep kis guglofot sutottek ,tetszik a szine is , nem egettek oda a habitok :)

    VálaszTörlés
  4. Elekem! Szeretem! :)) A guglófot is :)))

    VálaszTörlés
  5. Vezsuzsi receptje alapján igazi Cimbilimbis guglóf született...csodálatos színekben!

    VálaszTörlés
  6. Csinoska medál!:) A guglóf szótól elindul a nyálelválasztásom rögtön..., a marcipánról nem is beszélve!:)

    VálaszTörlés