2011. december 7., szerda

Mármeginttürkiz mese XXXVI. fejezet - A nagyforgósdi pörgetős



A minap olvastam egy érdekes cikket némely szerencsejáték történetéről. A szerző egy egész fejezetet szentelt a rulettnek, nagyrészt azt kutatta, honnan is ered a játék. Szó volt ott Rómáról, Kínáról, az ántik Göröghonról – egy szónak is száz a vége, kijelentette, hogy a rulett eredetét bizony homály fedi. No, gondoltam magamban, azt te csak gondolod, kedves tollnok kollégám, mert nem jártál A Megyében, Nagyforgósdin!

Alázatos középföldei hírmondótok viszont járt ott, legutóbb ez évben, épp a nyári napfordulót köszöntő ünnepségek közepette. A mulatságok nagyrészt ugyanolyan kellemesen folytak, mint bárhol Megye-szerte. Volt azonban egy játék, ami a nagyforgósdiak körében igen nagy népszerűségnek örvendett, s amivel nemhogy a Megyében, de egész Középföldén nem találkoztam addig. Egy szépen csiszolt, kerek alkalmatosság körül szabályos sorban kis tüskék voltak, azok körül kicsit nagyobb tüskék. A játékmester megforgatta a kereket, majd egy kis golyót dobott a tüskék közé. Amíg a szerkentyű pörgött, a körülálló hobbitok pénzbeli fogadásokat kötöttek, hogy mely óránál (a napóra mintájára) fog megállni a golyóbis a tüskék között. Aki eltalálta, elnyerte minden vesztes fogadását. A játékot rullaténak hívták, amely, mint később kiderítettem, a közös nyelvben használt roulla – pörgés – és a tünde teilien – játék – szavak hobbitosított alakja.



No ezek után ne higgyetek senkinek, aki azt mondja, hogy a rulett eredete a múlt homályába vész! Megpróbáltam megmintázni a rullaté-kereket, az eredeti nem ilyen színes, de igen hasonlít. Meg is mutatom nektek, meséljen a játék öröméről!

***

Minta: Domján Dia Sába medálja rivoliról kavicsra átkomponálva. Köszönöm a mintát! Nem tudom, miért ugrott be a rulett, de beugrott, innentől kezdve muszáj nektek is elhinnetek, hogy a rulettet a hobbitok találták ki :)

15 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Helyes kis minta. Gyönyörű színösszeállítás!
    A történet is tetszik, bár én semmiféle szerencsejátékhoz nem értek.

    VálaszTörlés
  2. Így is gyönyörű a Sába, nemcsak rivolival! Tetszik nagyon!!

    VálaszTörlés
  3. Tudtam, hogy benned bízhatunk! Én hiszek neked! Ez a medál pedig csodás.

    VálaszTörlés
  4. Neked, Cimbi elhiszem. Senki sem olyan járatos a hobbitok világában, mint te. Ráadásul kézzelfogható bizonyítékként hozod ezeket a csodás ékszereket :-) Mindig mosolyra húzódik a szám, ha meglátom, hogy új bejegyzést írtál.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ez a türkiz, a színösszeállítás pedig ismét csodás. Látva ezt a gyönyörű medált biztos vagyok benne, hogy a rulettet bizony a hobbitok találták fel. Aki ezt nem hiszi, nézze meg jobban a medált :)), vagy járjon utána...

    VálaszTörlés
  6. Latod Cimbikem milyen kis butak azok az emberek akik nem tudtak hogy a rulett honnan is ered:)
    A te meseidet kotelezo olvasmannya tennem azoknak akiknek arcizom gyakorlatra van szukseguk :) Mindig elmosolyodom ha olvasom.
    A medal is csodaszep

    VálaszTörlés
  7. Már hogy a csudába ne hinném el, ha ilyen jó kis medál a bizonyíték:)

    VálaszTörlés
  8. Very pretty!!!!!!!!! I like the colours!!!

    VálaszTörlés
  9. Megint okosabb lettem! Azon kívül szerintem is very pretty, de leginkább gyönyörű!:)))

    VálaszTörlés
  10. Egy percig sem kételkedem....hiszek Neked, miért ne tenném....és hogy rulett, vagy rulaté...tök mindegy.....a medál mesés...és ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  11. A medál csodaszép, mint mindig, a fantáziád pedig irigylésre méltó!!! Nagggyon tetszik ez a mese (is)!!!
    :-)

    VálaszTörlés
  12. Én hiszek Neked, már miért is ne hinnék?! Nálad senki sem járatos jobban hobbit témában :-))) A rulett kerék fantasztikusan jól sikerült! Mondtam már hogy imádom a türkizt? :-))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon tetszik ez a színösszeállítás!Szuper lett:)

    VálaszTörlés