2011. november 23., szerda

Színes mese XXXII. fejezet - A Fürthordozó kincseNemrégiben az a megbecsülés ért, hogy – Emberországból elsőként – különleges engedéllyel beléphettem a kürtvári irattárba, s ott kedvemre beletekinthettem Glóin fia Gimli, Tünde-barát, Fürthordozó, a Csillogó Barlangok Ura emlékirataiba. Régóta fúrta oldalam a kíváncsiság, vajon miként őrizte Gimli legféltettebb kincsét, Galadriel három arany hajszálát. Mint Tolkien krónikás leírásából ismeretes, Gimli a törp a Gyűrűszövetség tagjaival együtt lépett Lórien aranyló földére. Igen keserű volt számára az út az Erdő úrnőjének városáig, mivel a tündék, akik régtől fogva bizalmatlanul tekintettek suhatagi szomszédaikra, csak bekötött szemmel voltak hajlandók őt az Úrnő elé vezetni. Ám mikor lekerült a kendő, s Gimli Galadriel szemébe nézett, ott megértést és szeretetet talált; mikor az Úrnő beszélt hozzá, a törp-ősök nyelvén vigasztalta őt. S mikor a búcsúzásra sor került, nem engedte el a törpöt ajándék nélkül, s azt adta neki ami legnagyobb kincse lett – három szálat aranyhajából, örök emlékéül találkozásuknak.

Sajna, Gimli uram egy szóval el nem árulta, hová is rejtette kincsét, melyet többre tartott aranyánál, ezüstjénél, a Csillogó Barlangok minden kincsénél. Lógó orral távoztam az irattárból, s úgy határoztam, hazafelé kitérőt teszek a Barlangokba, melyek Gimli tulajdonában voltak a Király visszatértétől egészen addig, míg Gimli barátjával, Zöldlombfi Legolasszal át nem kelt a Tengeren Halhatatlanföldre, hogy ott csatlakozzon a Gyűrűhordozókhoz. Barátaim, el ne áruljátok a talpasiaknak, de az előző krónikámban bemutatott barlangjuk kicsi egérlyuk a Csillogó Barlangokhoz képest! Egy öreg, nagyszakállú törpöt kértem meg, vezetne körbe. Mindent megmutatott, sokat beszélgettünk, ám amikor Gimli kincséről kérdeztem, csak somolygott a szakállába. Megálltunk egy kicsiny emelvény előtt, amelyen a Barlangok teléreiből bányászott ásványokból faragott koszorú volt: készítője kőben örökítette meg a törpök kedvelt édességét, a marcipánkoszorút. Hosszasan csodáltam a míves alkotást, egyszercsak észrevettem egy vékony, csillogó szálat, két díszítő elem között… Hát így derült ki, mibe fonta Gimli uram Galadriel három arany hajszálát!A Csillogó Barlangok koszorúját hoztam el nektek ma, ha tüzetesen nézitek, előbb-utóbb megtaláljátok a kikandikáló aranyhajszálat. Szép estét, álmodjatok a föld csillogó kincseiről, melyeket ékszerbe fűzhettek :)

***

Egész gyűjteményem lesz már Audrey fánkjából, örök hálám a mintáért! Illetve nem is lesz akkora a gyűjteményem, mert az előző, lila medál és ez a mostani is valakihez kerül majd... nemsokára elárulom, hogy :)

Az aranyhajszálat igazándiból lehet keresni, kilógó damil formájában! Nézegettem a fotót, hát nem megláttam a rondát?! Most fűzhetem újra :( Viszont a mese ötletét adta :)

A téli vakus fotózás nagyon nem megy nekem, ezer köszönet Ewának, aki kihozta nekem a képekből a lehető legtöbbet (ne akarjátok látni az eredeti fotókat...)

16 megjegyzés:

 1. Nekem nagyon tetszenek ezek a fánkok, bármennyit készítesz én szívesen nézegetem őket. Mindegyik gyönyörű, egyéni hangulata van. A Füsthordozó kincsének - talán nem véletlenül - már ünnepi hangulata van! Gyönyörű!

  VálaszTörlés
 2. Megint egy csodás ékszer, megint egy csodás mese! Alig várom a következőt!!!

  VálaszTörlés
 3. Szuper jók a fánkok a közepébe fűzve! A színe is tetszik!

  VálaszTörlés
 4. Cimbikem en nem fuznem ujra hiszen pont az a lenyeg hogy az arany hajszal latszodjon..Felvettem a szemuvegem , nagyitot elokapartam a fiok melyerol hogy megkeressem az arany hajszalat :)
  Csodaszep lett ez az ekszer is. Erdekes ugyanaz a minta es megis teljesen mas.
  Koszonom a meset :)

  VálaszTörlés
 5. Szerintem maradjon így!!!!! Hiszen az a lényege is... Meg hát ez a vérpezsdítő, melegséges, barátságos, ünnepélyes színvarázslat!!!! Talán ő a legszebb a fánkok közül. Nekem legalábbis.

  VálaszTörlés
 6. Amikor én láttam még nem tudtam mi lesz a neve csak azt hogy ez biztos kedvenc ,gyönyörű színösszeállítás!!!

  VálaszTörlés
 7. Tüzetesen megnéztem és nem látom az arany hajszálat!:( Pedig szerettem volna és megkérlek, nehogy újra fűzd, mert ez benne a lényeg!!!
  Gyönyörűek a piroskák, azok a fánkok? Biztos.. Csodás, ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 8. Hű, ennek a fánknak már igazi karácsonyi hangulata van:)

  VálaszTörlés
 9. Ez gyönyörű, annyira tetszik ez a szín összeállítás.Gratula!

  VálaszTörlés
 10. Ez egy igazi adventi koszorú :))

  VálaszTörlés
 11. Gyönyörű kis Karácsonyos medál! Nekem nagyon tetszik!

  VálaszTörlés
 12. Én még bírom a gyönyörködést...úgyhogy jöhet a többi!

  VálaszTörlés
 13. Hát ez fantasztikus! Olyan szép a két legutóbbi ékszer, hogy majd megszólal. Ezt már annyira magas színvonalon csinálod, mint egy profi.
  Nagyszerűűűűű!

  VálaszTörlés