2011. december 3., szombat

Türkiz mese XXXV. (vagy már nem is tudom hanyadik) fejezet - A nagyszikládi fagylaltfaragó dzsembori



A Megye szelíd lankáit ritkán lepi meg kemény tél, legfennebb az Északi fertály védtelenebb dombjait lepi be olykor-olykor a hó. A tavalyi decemberbe azonban igencsak beleharapott a tél, el sem engedte a tavaszi rügyfakadásig: először méteres, puha hólepel alá bújtatta a hobbitüregek tetőit, majd fagyot hozott, orrcsavarót, fülpirosítót. A hobbit-ifjoncok naphosszat hóüreget építettek, hógolyócsatát vívtak, s mikor a jég megvastagodott, ellepték a Lapályos-tavat, ahol maguk eszkábálta alkalmatosságokon csúszkáltak.



Épp erre az időre esett egy másik esemény, ami szintén izgalomba hozta az Északi fertály lakóit: a tengerentúlról vártak küldöttséget, egyenesen Rágógumi-Országból! Pontosan tegnap volt egy éve, hogy a vendégek megérkeztek a Megyébe. Bár a nagyok népéhez tartoztak, igen hamar beilleszkedtek és összebarátkoztak a hobbitokkal, mert barátságos, nagyhangú emberek voltak, mindent töviről hegyire megnéztek, és minden igen tetszett nekik az aprónép világában. Kiderült, hogy sokan közülük olyan vidékről jöttek, ahol télen sok a hó és nagy a hideg, mindjárt szerveztek is egy hószobor-faragó kört. Csuda alkotások születtek! De a legnagyobb mulatság akkor kezdődött, mikor a vendégek megtanították a hobbitoknak kedves csemegéjük, az ehető jéggolyóbisok készítését. (Fagylaltnak nevezték, de ezt a szót a helyiek nemigen tudták kiejteni.)

Ettől fogva Nagyszikládon minden hobbit jéggolyóbis-desszertet akart készíteni! Minden számba jöhető ízesítőt összeszedtek: aszalt gyümölcsöket, magvakat, bogyókat. Olyan mennyiségben állították elő a hideg csemegét, hogy a gyerkőcök, mivel megenni nem tudták mindet, kihordták a hidegbe a maradékot, és színes jégszobrokat kezdtek faragni. Volt ám ott színkavalkád, csillogás-villogás, a szem káprázott bele! A legnagyobb csodájára egy óriási jéggolyó-bogyónak jártak emberek s hobbitok, amit a vendégek fagylaltkehelynek hívtak. Tél farkán aztán, mikor a rágógumi-országbéliek búcsút mondtak s hazaindultak, s az idő is enyhülni kezdett, szétosztották és megették a könnyeztetően színpompás alkotást. Így ért véget a fagylaltfaragó dzsembori Nagyszikládon.



A nagyszikládi rágógumi-fagylaltot hoztam el nektek ma, meséljen nektek fagyos napokról, hideg desszertől, forró öntettel :)

***

Hát, ahogy nézem, kicsit túllőttem a célon... Bár talán mégsem, mert a cél Vezsuzsi új bogyójának, Marcellnek a megfűzése volt, ezt pedig elértem :) Komolyra fordítva a szót: semmi bajom ezekkel a színekkel, imádom mindet, de ebben az összeállításban valahogy elvész a minta, annyira ütnek!

Ja,és hogy miért Rágógumi-Ország és miért rágógumi fagylalt? Írjátok be a képkeresőbe, hogy bubblegum ice cream, vagy bubblegum colors, na pont ilyen szemfacsaró színkombinációkat fogtok kapni :D

16 megjegyzés:

  1. Annyira imadom a meseidet !!!
    Tunderi szep a fagylaltkehely, nekem nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Csodabogyó: csodálatosak a színei, formája, mesés hangulata van! Nagyon tetszik, a mese szintúgy!

    VálaszTörlés
  3. Wáúúú, nagyon szuper ez a bogyó, a színválasztás is izgalmas!!!

    VálaszTörlés
  4. Ötletes és bátor színkavalkád, nekem tetszik!:) A meséről nem is beszélve, mert azt már megszoktam!:)))

    VálaszTörlés
  5. Jajj, ez nagyon-nagyon:)
    Adrimu,muszáj már végre randiznunk, és mindent meg akarok ám tapizni a sorozatból:)
    Imádom a szombat estéket, köszönöm, hogy mindíg adsz olvasni és nézni valót!

    VálaszTörlés
  6. Ez most ismét nagyon ütős lett....fantasztikus vagy!

    VálaszTörlés
  7. Cimbikém rossz hírem van, nem tudsz olyan szín kompozíciót kitalálni ami ne tetszene:-)))
    Ez alól ez a bogyó sem kivétel, FANTASZTIKUS!!!!

    VálaszTörlés
  8. Guauuuuuu, me encanta, el colorido y el trabajo fenomenal.....

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok az utóbbi időben készített ékszereidhez, mindegyik csodaszép! Régen jártam errefelé, de végre itt vagyok és alig győzöm visszaolvasni a meséidet és gyönyörködöm a szépségeidben! Köszönöm, hogy vagy!!!

    VálaszTörlés
  10. Nekem nagyon tetszik!Hű,én már láttam igaziból is ilyen rágófagyit...tényleg ilyen üde:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon vidám, nagyon csini!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon fincsi ez a rágógumi-fagylalt:))

    VálaszTörlés
  13. Én kérek belőle :-) és ha lehet a zord időre való tekintettel forró öntettel :-)))

    VálaszTörlés