2012. február 19., vasárnap

Nemismondommilyenszínű mese XLVIII. fejezet - Téltáncoltató



Hogy mikor járja utolsó kopogós táncát Tél Apó, azt még a tündék sem vállalkoznak megjósolni. Ha eljön az ideje, Kikelet kisasszony úgyis meglebbenti illatos fátylát, csókjával felébreszti a rügyeket. No de azért vannak utak-módok Apót kifárasztani kissé, hadd menjen aztán pihenni egy nagyot az elkövetkező fellépésig.

A Megyében akkoriban lett hagyomány a téltáncoltatás, mikor Gandalf mester még a Nagy Tengeren innen járta útjait. Volt egy-két fortély a tarsolyában, s bár soknak titkát megtartotta magának, néhányat áthagyományozott Középfölde lakóira. Mikor a hobbitok többségének már elege van a zimankóból – ez nagyjából az év második havának közepe tájára tehető -, megrendezik a Nagy Téltáncoltatást. Összegyűlnek a hobbitfalvai Tanácsfa alatt, s kellő bemelegítés után, amiben sokat segít a forralt fűszeres kisszőlősdi rizling is, talpalávalót énekelnek Tél Apónak. A refrént sikerült megjegyeznem, így szól: „Fúj-süvölt a Télnek szele, Üngöm-gatyám lobog bele, Hadd lobogjon még egy hétig, Mert a tavasz úgyis érik! Tavaszvirág jöjj el végre, hadd legyen a Télnek vége!”

Hogy milyen bűbájt tett Gandalf uram a nótára én bizony nem tudhatom, de mintha a Tél valóst megdühödött volna, a harmadik refrén-éneklésre csuda hóförgeteg kerekedett! A hobbit-leányok ekkor maguk készítette virágokat dobtak a kavargó pelyhek közé, s azok kecsesen keringtek-forogtak Tél Apó vad táncának közepette. Amikor a sokadik strófa is elhangzott, a fűszeres bor elfogyott, lecsillapult a hóvihar – s a Tanácsfa hóruhával terhes ágain ott csillogtak a tavaszváró virágok. Ekkor a hobbitok lassan elindultak hazafelé abban a reményben, hogy Tél Apó most már eléggé fáradt, nemsokára bevackol, s ráhagyja a szép világot a bájos Kikeletre.



A téltáncoltató virágok egyikét sikerült elkapnom, elhoztam nektek, meséljen az új életről, amely már ott mocorog a hó alatt, ott susog a hófelhőt kergető szélben. Szép estét, tavaszvárót:)

Minta: Ewa Rosy medálja, rivoli helyett golyó köré fűzve. Ez az első Rosy-m, még aznap megfűztem, mikor Éva megosztotta a mintát. Ahogy azt megszokhattátok, nem zavart, hogy nincsenek pont a leírás szerinti hozzávalóim - remélem téged sem zavar Éva, és titeket sem kedveseim :) Szeretem Rosy-t, köszönöm a mintát!

18 megjegyzés:

  1. ajajaj nagyon szep lett mint az osszes muved,meghaismetturkisz a lelkem:)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, Adri, ez most nagyon jól esett! Küldjük el Tél Apót aludni, jöjjön a tavasz, a napfény, a meleg!!! Nagyon ránk férne már!

    VálaszTörlés
  3. Szia Cimbilimbi!
    Ígértél nekem képet. Csak érdeklődöm mi újság azzal? Persze ha nincs időd, akkor sincs harag:)Érdekelne, mert a fotókról nem tudom megállapítani: Mekkora az átmérője egy ilyen ékszernek?

    VálaszTörlés
  4. Ez megint nagyon jó lett még ha megint türkiz is. Én nem unom :-)))

    A nótát pedig mostantól egyfolytában énekelni fogom, csak azon az egy soron kell változtatnom, hogy hadd lobogjon még egy hétig, mert a ... is belémfagy ha így folytatódik. Küldök a fiúknak egy kis kisszőlősdi rizlinget de plííz vedd rá őket is hogy rövidítsenek rajta egy kicsit.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű munka,és a téltáncoló virágaid is szépek,most már valami tavasz csalogatót fűzzél!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett Rosy medál így Cimbilimbisen is :) szuper a havas fás kép is....de most már Kikelet kisasszonyról olvasnék egy meleg mesét :)

    VálaszTörlés
  7. Úgy legyen Cimbi! Mondjunk búcsút Tél Apónak csodás türkiz virágoddal!

    VálaszTörlés
  8. Precioso!!!!!!!! Unos colores bonitos!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. De aranyos kis meset kaptunk megint :)
    Az a kep a havas faval szuper jopofi a medal pedig nagyon szep :)

    VálaszTörlés
  10. Éljen a Kikelet, a csudi szép Medálfával! :))

    VálaszTörlés
  11. Nemisérdekesmilyenszínű......mert, hogy csodálatos!
    A medálfa fenomenális...ahogyan a mese is!

    VálaszTörlés
  12. Igazán jó lenne mát itt nálunk is eljárni ezt a táncot, de talán elég lesz, ha nézem ezt a pompás virágot, és összpontosítok a tavaszra.Köszönöm a mesét, a medál fantasztikus.

    VálaszTörlés
  13. Un colgante precioso, me encantan los colores!!

    VálaszTörlés
  14. Várom én is, hogy Tél Apó elvonuljon, és írj egy mesét Kikelet kiasszonyról, hátha közelebb csalogathatjuk! Aranyos lett a medálka, azért ebbe is belopta magát egy kis új szín, egy kis tavasz.

    VálaszTörlés
  15. gyere a blogomba,van ott szamodra valami

    VálaszTörlés
  16. Milyen szép, üde színe van!
    Nézz be hozzám, egy díjat szeretnék Neked továbbadni!:)

    VálaszTörlés
  17. Hi Cimbilimbi!!
    Amazing piece!
    I love colors!
    I like the tree, hehe.
    Kisses from Panama!!

    VálaszTörlés