2012. február 24., péntek

Türkiznukumese XLIX. fejezet - Tavaszcsalogató


Barátaim, a múlt heti hobbitfalvai téltáncoltató olyan jól sikerült, hogy azon még a hobbitok is elcsodálkoztak – mert hiába hogy Gandalf apó bűbája van a Téltáncoltató versikén, azért a hobbit-nép már csak olyan, hogy azt hiszi el, amit lát. No, most láttak olvadó hókupacot, hallottak madárcsicsergést, éreztek… hát ez az! Azt a jó friss, csípős és mégis édes tavasz-illatot nem érezték. S azon, hogy Tél Apót olyan jól sikerült kifárasztaniuk, hogy úgy tűnik bevackolt a barlangjába egy jó nagyot aludni, úgy fellelkesedtek a Megyében, hogy mindjárt eltáncolták a Tavaszcsalogatót.


Az ünnepség színhelye a zsombékosdi rét volt. Természetesen eszem-iszommal kezdődött a mulatság. Mikor minden bendő tele lett, s a hobbit-orrok kezdtek kipirosodni – hogy a csípős széltől-e vagy az itókától, azt meg nem mondom -, a Zengődi Csibekórus lépett a színre. A hobbit-leányok csuda csinosak voltak szép piros szoknyájukban, göndör fürtjeiket tarka kendő fedte. Mindenik kezében egy-egy bogyó, amit az őszi termésből kimondottan erre az alkalomra őriztek meg. Körbetáncolták a rét közepén didergő, zúzmara-lepte bokrot, majd egyesével a bogyókat elhelyezték a bokor leveleire, de olyan ügyesen, hogy a színes bogyók virágformát alkottak. Akkor újra körbelejtették a bokrot, a körülöttük álló kórustagok pedig, Puttonyosdi Rózsika vezényletével, elénekelték a Kikelet, kikelet, olvaszd fel szívemet… című dalt. És láss csudát: a harmadik ismétlésre a levelekre ráfagyott hó olvadni kezdett, csilingelő cseppekben záporozott a földre. A bogyó-virág mintha felfénylett volna egy pillanatra, s az orrpirosító szélben fűszeres illat támadt… Kikelet kisasszony elsuhant a zsombékosdi rét felett, libbenő hajával megcirógatta a bokrot körülálló hobbitokat, s a Tavasz ígéretét susogta fülükbe.


A tavaszcsalogató bogyó-virágot hoztam ma nektek, meséljen a kora tavaszi szél semmi mással nem hasonlítható illatáról. Szép estét, álmodjátok, hogy holnapra tavasz lesz:)

***

Minta - az nem volt, fűztem ahogy Kikelet kisasszony irányította a kezem :) A csodálatosan szépszínű golyókat Krisztinától kaptam, a zöldekkel együtt - és még sok mindent kaptam tőle, amit nem fotóztam, de be fogom pótolni - Kriszti, köszönök neked mindent, puszillak!!! A lámpafény nem tett feltétlenül jót az én színpompás medálkámnak, de ha elhozza a Tavaszt, lesz majd sok-sok természetes fény és szépségeseket tudok fotózni :)))

21 megjegyzés:

  1. Varázslatos,
    azt hiszem a mesékkel együtt egy más világból érkeznek ezek csodák...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom Évám. Vagyis hát úgy gondolom, hogy bennem van az a világ, és boldog vagyok, hogy felfedeztem. Biztosan nem véletlen, hogy egy nehéz időszakban találtam meg, az öröm amit ad segít elfogadni a sötét árnyakat.

      Törlés
  2. Álomszép! Bámulatosan szép a színvilága, igazi tavaszváró medál. Csodálatos!

    VálaszTörlés
  3. Cimbi draga ez annyira szepseges , azok a hudeszep szinu golyocskak es amit varazsoltal beloluk az elragado mesevel egyutt fantasztikus.
    Koszi a meset

    VálaszTörlés
  4. Nagyon helyeske a "Tavaszcsalogatód" és ahogy kitekintek az ablakon be is jött, mert csodásan süt a nap. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Megnézném természetes fényben is, mert már lámpafénynél is annyira szép, hogy az csuda! Köszönöm a vidám mesét, szép lesz tőle a napom!

    VálaszTörlés
  6. Azért egy kis türkíz csak bujkál ott a szirmok alatt:-)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép! Igazi tavaszváró színek!

    VálaszTörlés
  8. Cimbike! Ezek a színek...behalok....fantasztikus
    a bogyo-virágod!

    VálaszTörlés
  9. A bogyóvirágod csodaszép a fotók pedig hihetetlenül jók!!!

    VálaszTörlés
  10. Wauuu, qué color, me encanta!!!

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép lett, fantasztikus színeket válogattál össze! Azt hiszem már elkezdte a varázsenergiái működését, gyönyörű időnk volt ma! :-)

    VálaszTörlés
  12. gratulalok en most vaksagban szenvedet csak fejtek ,meg fejtek,de pozitiv energiaert ide jottem,es mindjart jobb a kedvem,te kis tunder

    VálaszTörlés
  13. elnezest nem vaksagban hanem valsagban,de lehet mar irni sem tudok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A válság sem jó, de azért jobb, mint a vakság! A válság elmúlik - az alkotói biztos, a többi fajtáról nyilatkoznék... Gyere máskor is Aliz, mikor ötlettelen vagyok vagy nincs kedvem semmihez, én addig nézelődöm más blogokon, amíg meg nem jön a hangulatom egy szépség láttán :)

      Törlés
  14. Felolvastam Máténak, nem csak ezt de az utóbbi meséidet is, tetszett neki s kérdezi, azóta van e folytatás.Csodás medál készült, s a mese is elragadó volt.Nálunk már énekel a Nyitnikék és a Kakukk, talán már nem késik oly soká a tavasz.

    VálaszTörlés
  15. Micsoda gyönyörű cimbis medál utánozhatatlan színeivel tuti hozza a tavaszt!!!!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon jó a havas kép, és a medálka is isteni!:)

    VálaszTörlés