2011. szeptember 29., csütörtök

(Türkiz)kék mese XVII. fejezet - Az Eldák iránytűje



Kezdetben volt Ilúvatar, az Egyetlen. Az Ő gondolatai öltöttek szellemalakot az Idők kezdetén, s együtt formálták a Nagy Muzsika akkordjait: e dallamokra teremtették a Föld királyságát.

A harmadik dallamra ébredtek az Elsőszülöttek, akik magukat Tündének - szóval szólónak - nevezik, mivel nekik adatott meg először a beszéd öröme. A Földre szállt, őket köszöntő szellemeket pedig elnevezték Valáknak és Maiáknak. Ám a teremtés gondolata mellett ott a rombolás, a fény mellett az árnyék - így jutott le a Földre Morgoth, a Világ fekete ellensége, akinek valódi nevét még a tündék sem ejtik ki, oly szörnyű hatalma van. Minden gonoszság, minden pusztítás eredete ő. A tündék - a szépség, a tudás és bölcsesség éltetői és terjesztői - oly sok szenvedést és bánatot éltek meg miatta, hogy a Valák, köztük is Oromé hívására sokan nekivágtak az útnak Nyugatra, Halhatatlanföldre. A hívó szónak engedelmeskedő tündék nevezik magukat Eldáknak.

Halhatatlanföldet halandó lények útvonalán megközelíteni nem lehet. Az Eldák, mikor Oromé hívását egyre hangosabban hallják, szívüket betölti a vágy Halhatatlanföld után, nekivágnak az Útnak. A Teremtő Muzsika dallamaira vándorolnak, s minden holdtöltekor megjelenik a nyugati égbolton Oromeia, az Eldák iránytűje. Kilenc nap körül kering kilenc hold, körülöttük számtalan hullócsillag szórja fényét. A legfényesebb csillag amerre lehullik, arra folytatják útjukat a következő holdtöltéig. Mikor pedig Eresseia, Halhatatlanföld már közel, az Iránytű kilenc napja kékes fényben felragyog, közülük leszáll Oromé, s elvezeti a fáradt szívű vándorokat a halhatatlanok közé. Ott a virágok örökké nyílnak, a Muzsika örökkön szól, a láb megpihen, a szív nyugalmat talál.



Az Eldák iránytűjét hoztam el ma, világítson fényesen és mutasson utat az éjszakában!
Szép estét, hazatérőset, megnyugvósat :)

Minta: Ewa csodálatos medálja, az Elda. Hát, a név kötelez ugye, mikor megpillantottam, nem volt kérdés, hogy mese lesz belőle :) Éva, már sokszor megírtam: nincs elég szavam, hogy megköszönjem a csodákat amikkel elhalmozol minket gyöngyösöket. Fogadd hát a mesét, talán átadom vele, milyen sokat jelentenek nekem az alkotásaid. Swarim ugyan nem volt itthon illő színben, három millis teklát még nem is láttam, de ez nem tartott vissza egy percig sem, remélem nem bánod :)

U.I. - Ilúvatar, a Valák, az Eldák, Oromé, mind-mind "léteznek", Oromeia saját kitalálás :)

16 megjegyzés:

  1. Cimbi! Nagyon KÖSZÖNÖM ezt a mesét,a legszebb ajándék nekem,az Eldád gyönyörű mint minden munkád!

    VálaszTörlés
  2. Cimbilimbi !
    Nem győzlek csodálni a türkiz szépségeidért !
    Nagyon sok szép gyöngy lehet még a tarsojodba ???!!!

    VálaszTörlés
  3. Cimbi, ez mesés! Annyira jó olvasni a történeteidet! Én is épp Eldát fűzök, de nem biztos, hogy megközelíti majd a tiédet:-)

    VálaszTörlés
  4. Én nem értek hozzá, de nekem csodás!!!:) A türkiz egyébként is nagy kedvencem!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű ez az ékszer...fantasztikus!

    VálaszTörlés
  6. Elda és egy mese! Megint szép az este, s ezt köszönöm Neked!

    VálaszTörlés
  7. Cimbi gyönyörűek a türkiz színeid, remélem van még belőle bőven!! Ez a medál is fantasztikusan jól mutat a meséd pedig mint mindig most is szuper!!

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus....mesével,és mese nélkül is!

    VálaszTörlés
  9. Mesésen gyönyörűséges lett ez a szép medál!!

    VálaszTörlés
  10. Imádom a tűrkízt! Ahol régen a rózsaszín volt a szívemben, ott most tűrkíz van, így igazán kedvemre valóak az alkotásaid!

    VálaszTörlés
  11. Cimbi annyira csodalatos szineket valasztottal a gyonyoru Eldahoz hogy csak na :)
    Meseszep valoban.
    Nagyon kedves a mesed mint mindig.
    Ewa gyonyoru Eldaja nalam is varakozik a megvalosulasra a gond csupan az ,hogy ebben a rengetegben nincs egy tisztesseges bolt.
    Tegnap elmentunk a fiokammal a nagyfaluba ahol az egyik utcaban vanvagy 9 gyongyosbolt egymas mellett.Mondanom sem kell hogy amikor azt mondtam hogy nekem kellene rivoli neztek ram mint egy foldonkivulire.Mindegyik bolt kinai.
    Elovettem a kis listamat amire felirtam szepen ,hogy mikre van szuksegem. SEMMI nem volt egyik uzletben sem. Nem hallottak meg 3 as teklarol sem , 3 as kockarol sem.
    Hetvegen elmegyek a nagyfalun tulra egy masik helyre (Cathy Lampole boltjaba) es ott van minden. Ne lenne olyan messze :(

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép lett. Finom, elegáns, nöies szinekkel. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  13. Csodaszép, meseszép,a türkiz nálam is nyerő, gratulálok.

    VálaszTörlés
  14. Elvarázsoltál mint mindig :-) A medál önmagában is gyönyörű, de így mesével kombóban, szívet melengető.

    VálaszTörlés
  15. gratulalok az osszeshez,csodakat alkotsz

    VálaszTörlés