2011. szeptember 21., szerda

(Türkiz)Kék(-zöld) mese XV. fejezet - Szüret Bortelkén



A megyei hobbitokról tudnivaló, hogy a Borbuggyanon - azaz a Megye-határon - túl élő népségeket amolyan habókos fajtának tartották, akik nem elég, hogy képesek a Megyén kívül élni, de olyan bolondságokat művelnek, mint az Öregerdőben kódorgás, halászás, és horribile dictu! még csónakba is szállnak - azokat a billenékeny, borulékony alkalmatosságokat pedig nem rendes hobbitnak találták ki, azt mindenki tudhatja, akit anya szült.

Az év egyetlen időszaka, amikor a megyeiek nemhogy hajlandók a szomszédos Bakföldére látogatni, de ki nem hagynák az alkalmat, az őszi szüret és az új bor ideje.

Borbak Trufiádok, a Gyűrű Szövetségének tagja, Bakfölde ura, Az Északi Királyság kormányzója idején már sok-sok hobbitöltőn át virágzott a bakföldei szőlőtermelés. Trufa uram aztán olyan mulatságokat rendezett minden áldott-szép őszön, hogy nemcsak a Megyéből, de még Bríből is sereglettek a hobbitok (félretéve az év többi 11 hónapjában hangoztatott nézetüket, miszerint rendes hobbit csak sört iszik). Hatalmas kádakban taposták a mézillatú szőlőt, folyt az édes must, szólt az ének, a nyársakon sült a malac, csirke, a kemencében pirult a fehér cipó. Három éjjel, három nap tartott a mulatság, eszem-iszom, ami hobbit-mértékkel nem is olyan hosszú, de nemritkán megesett, hogy a posta- és futárszolgálat hobbitjai még október végére sem végeztek az utolsó messzi földről jött hobbitok hazafuvarozásával.

Egyszer még a bakacsin-erdei tündék is ellátogattak a bakföldei szüreti mulatságra. A bortelki múzeumban a mai napig őriznek egy drágakövekből és ásványokból készült szőlőfürtöt, melyet maga Fehér Eleia, Bakacsin-Erdő hercegnője készített.

Ezt a szőlőfürtöt hoztam nektek ma, meséljen langymeleg őszről, édes mustról, aranyló borról. Szép estét kívánok, muskotályost, méhzümmögőst :)



Minta: Ande Lilia bogyója - hát, majdnem :) Az úgy volt, hogy drága blogbarátom Norono fűzött egy lélegzet-elállítóan szép Liliát, és én is nagyon akartam egyet. Meg is fűztem az alap háromnegyedét, mikor rájöttem, hogy a szép gyöngyök amiket cseppnek hittem, valójában fánkok, csak addig a zacskóban pihentek, és eszük ágában sem volt engem felvilágosítani! De akkor már nem volt megállás, a cseppek helyett teklákat rittyentettem bele, így lett a gyönyörű bogyóból kajla szőlőfürt :) Amúgy is több sebből vérzik, de nem baj, mert szeretem, és majd fűzök igazi Liliát is!

23 megjegyzés:

  1. Úgy szeretem a meséidet, Cimbi!!! Jó volt ma is olvasnom egyet belőlük:-)))

    VálaszTörlés
  2. Én ugyan a muskotályos bort nem szeretem, de a szőlőfürt nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  3. Szépséges "szőlőfürt"!
    Mesés-en szépséges, különleges és érdekes ez a blog, gratulálok hozzá, és köszönöm az esti mesét!!!
    :-)

    VálaszTörlés
  4. Megint szép este lett,nagyon jó a szőlőfürt,nem baj ilyen is kell!És köszönöm a mesét:o)

    VálaszTörlés
  5. Olyan ennivaló ez a kis szőlőfürt! Nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  6. Ó milyen igazi szép szőlőfürtöt fűztél! Sokkal jobban illik a mesédhez, mintha egy tökéletes Lilia lenne! Nagyon-nagyon tetszik! :-)))

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű szőlőfürt!!! A mese pedig most is annyira aranyos:-)

    VálaszTörlés
  8. Tudtam, tudtam, hogy ma lesz :-) Hiába no, ez az igazi, a Cimbimese :-) Komolyan mondom már hiányzott! És most megint van :-) juhhhhéééééj jó kedvem kerekedett :-)))) A szőlő illatát, a must ízét pedig érzem :-)) Jöttem ám koccintani :-)))
    A szőlőfürt fantasztikus!!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó a szőlőfürtöd,és a mesét is köszönöm.

    VálaszTörlés
  10. Csodaszép szőlőfürt, és köszi az aranyos mesét is!!! Így lett kerek az este :))

    VálaszTörlés
  11. Megint kisgyereknek éreztem magam, hiszen itt van a szokásos Esti mese. És még milyen varázsos az ilyen langymeleg (csak nem muskotályos!) estén. Jó éjt Nektek is!
    Imádnivaló a szőlőfürtöd!!

    VálaszTörlés
  12. Ez a tobb sebbol verzo , kajla szolo olyan alomszep hogy nem is olehetne szebbet csinalni. Kulonosen azert mert Feher Eleia keszitette sajatkezuleg:)
    Cimbi ez mar szenvedely lett:)
    Mikor lattam ,hogy van ujabb fejezet a mesebol kirohantam a konyhaba , hoztam magamnak egy palacsintat es uditot es leultem kenyelmesen olvasni a meset.
    Imadnivalo minden fejezet:)

    VálaszTörlés
  13. Igazi hobbitbogyó! Kedvem támadt nemcsak a szürethez, de a hobbitsághoz is! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik a bogyó is és a mese is. Öröm benézni Hozzád!

    VálaszTörlés
  15. Még soha nem láttam ilyen gyönyörűséget, elégedettek lehetnek Bortelkén is idei terméssel!

    VálaszTörlés
  16. Ennivaló szőlőfürtöt alkottál! Cseppek ide vagy oda, így igazi szőlőszemesre sikeredett.

    VálaszTörlés
  17. Ez szerintem teljesen igazi és gyönyörű!:) Nem tudom a Liliának milyennek kéne lennie, de kit érdekel ezek után?:DDD Csak add magad, mint a mesében is, akkor a legjobb!:)Szuper, köszi!

    VálaszTörlés
  18. Ennivaló. LN szívesen meghívnék minden kit szüretre, de sajna az idén nálunk is elmarad a tavaszi jégkárok miatt, így marad a szőlőfürt nézegetés és ábrándozás.

    VálaszTörlés
  19. Isteni lett a szőlőfürt!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  20. Nagyon szép lett Cimbi és még különleges is!!!

    VálaszTörlés
  21. this one looks really really great!!!

    VálaszTörlés