2011. október 26., szerda

Mostnemkék mese XXV. fejezet - az ent-asszony arany vadrózsája



A fapásztorok, minden gyökeres teremtmény védelmezői és a föld pusztítóinak büntetői, valaha együtt éltek, jártak-keltek asszonyaikkal és gyermekeikkel. Ám amíg az entek a szálas fenyőerdőket, vad havasokat járták, az ent-asszonyok kertet műveltek, dúsan termő gyümölcsfák alatt daloltak. Ha egy föld minden talpalatnyija bőven termett, a kalászok hajladoztak súlyos termésük alatt, az ent-asszonyok továbbálltak és újabb bevetni való földet, művelni való kertet kerestek. Így történt, hogy fa-, fű- és bokorvigyázó körútjukról visszatérve az entek egyszer csak nem találták asszonyaikat. Évek ezrein át keresték őket, neveiket dalolták, ám az asszonyok nem és nem voltak sehol...

Meghallotta az entek dalát Yavanna, a Fák Teremtője. Középfölde szelíd, napos csücskében elültetett egy kis vadrózsa-csemetét, melynek levelei aranyszínűek voltak, ám virágot nem hozott, bogyót nem termett. Történt egyszer, hogy egy ent-asszony rátalált a bokrocskára, s szívében szomorúság támadt, mikor látta, hogy a csodálatos aranylevelek között nem piroslik csipkebogyó. "Lám, mit ér a kis bokor szépséges ragyogása, ha nem hoz virágot, nem születik belőle új élet! S mit érnek mind a kertek, gyümölcsösök, ha nincs kinek továbbadnom irántuk érzett szeretetemet!" Könnyeivel öntözte a bokrocskát, s láss csodát! apró rózsaszín virágok fakadtak az aranyló levelek tövén, majd a szirmok lehulltak, s helyükön pirosló bogyók termettek. Az ent-asszony ezt látva elindult, hívta a többi ent-feleséget, s együtt járták a mezőket, erdőket, dallal keresve az enteket. Bizony meg is találták őket, mert ahogy az jövendölve volt, az entek és ent-asszonyok akkor találhattak újra egymásra, mikor már mindent elvesztettek. S amikor az ent-asszonyok ráébredtek, hogy az entek nélkül fél-életet élnek, beteljesedett a jövendölés. Azóta az entek és ent-asszonyok már gyermekeiknek, az entlingeknek tanítják a fapásztorkodást, erdővigyázást, kalászérlelést, gyümölcspirosítást.



Az arany csipkebogyót hoztam el ma, meséljen nektek arról, milyen jó megtalálni, ami a legfontosabb. Szép estét, egymásra találóst, csipkebogyó-teával :)

Minta: Berjo Krasznája ihletett meg ismét, aszerint indultam el, és aztán eljutottam valahová :) Köszönöm Jolika, sokadik gyöngy-túrámat inspirálta már a te Krasznád!
A türkiz meg a rózsaszín meg a kék meg a zöld nincs ám feledve, csak ebben a szomorkás-borús időben vagy egy kis piros szín hozza meg a jókedvem, vagy egy stampedli jóféle kontyalávaló - most a pirosat választottam :D

17 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a piros csipkebogyó. Szeretem a pirosat, de én nem tudom úgy variálni, hogy szépnek lássam. Ez viszont ...nagyon szép!!!!

    VálaszTörlés
  2. Na akkor most megyek es csinalok csipkebogyo teat magamnak.
    Annyira csodaszep a medal , a szinei varazslatosak.De jo hogyh elkezdett sirni az ent-asszony kulonben most nem lathatnank ezt a szepseget.

    VálaszTörlés
  3. Mesés ez a két szín együtt! Gyönyörű lett ez a medál!!!

    VálaszTörlés
  4. Jaj ez a medál nagyon szép lett! Annyira tetszik, gyönyörű és még karácsonyi hangulata is van. :)
    Gratulálok hozzá, nagyon szép.

    VálaszTörlés
  5. Varázsmedál! Vidámsággal tölt el ha nézegetem! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépséges, annyira tetszik ez a piros szín. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Varázslatos mese, varázslatos medállal!!! És hogy köze van a Krasznámhoz? Persze az első lépések tényleg hasonlítanak, de a lényeg, a medál lelke a Te érdemed! Csipkebogyós-csodaszépség! Imádom, mint ahogy a meséidet is!!

    VálaszTörlés
  8. Szuper szépséges lett ez a "nemkék" medál, nagyon tetszik mindene! :-)

    VálaszTörlés
  9. Ez a medál az élet maga. :-)

    VálaszTörlés
  10. Ez csodálatos....ne feledd ezeket a színeket sem...mert fantasztikus lett!

    VálaszTörlés
  11. Ó, micsoda szépség már megint! Szeretem a türkizkék meséket is, de most jó felüdülésnek egy kis piros!

    VálaszTörlés
  12. Soha nem fűztem ilyen élénk színből.. de kezdek barátkozni vele. Tagadhatatlan - fantasztikus szépet készítettél újra!

    VálaszTörlés
  13. Én sem vagyok egy piros rajongó, de ez a csipkebogyós elkápráztatott!! Nagyon jó színek így együtt!! Cimbikém gratulálok!!

    VálaszTörlés
  14. Én is gratulálok, nagyon tetszik!!! Jó egy kis szín-váltás!:)
    A csipkebogyóra asszociálva, egy kedvenc versemből jutott eszembe két sor..."Nem tudtam többé, hogy te vagy-e te, vagy áldott csipkebokor tested..." Még ma is beleborzongok, olyan szép!:)

    VálaszTörlés
  15. aj! lemaradtam egy meséről,de bepótoltam!!Gyönyörű ez a csipkebogyós!

    VálaszTörlés
  16. Kedvenceim az entek, s kedvencem a bogyójuk is! :)

    VálaszTörlés
  17. Jaj, hát mit is mondhatnék, csodálatos lett.

    VálaszTörlés