2011. október 29., szombat

Mostsemkék (dekicsittürkiz) mese XXVI. fejezet - Az Öregerdő virága



Az Öregerdőnek igen rossz híre van a megyebeliek körében: kicsiny hobbitfióka korában Csavardi Samu is számos történetet hallott öreganyjától szitkokat sziszegő fákról, alattomos, az óvatlan vándornak gáncsot vető gyökerekről, kanyargó ösvényekről, melyek a rengeteg legsötétebb mélyére vezetnek, majd hirtelen eltűnnek... huhhh, még a világos, meleg konyhában a kandalló tüzénél is beleborzong az ember - bocsánat: a hobbit!

Sok-sok évvel később Samu bizony saját bőrén tapasztalta meg az Öregerdő gonoszdiságát - de sokszor gondolta útközben, maradt volna Frodó úrfi szép nyugodtan a Zsáklakban, hát kinek hiányzik ennyi fekete gyűlölség! Szerencsére Bombadil Toma gazda kimentette barátainkat a vén csibész Fűzfa-Apó ágai közül, s a megmenekülés örömére sok-sok történetet mesélt nekik arról az időről, mikor a Fák voltak Középfölde urai, övék volt a lélegzés csodája; a Sötétség leszálltáról, a Gonosz szolgáinak gaztetteiről, s hogy azon idő óta az Öregerdő fái gyűlölnek minden lábakon járó-kelő, fejszével sebző, tüzet gyújtó, gyökereket kiásó élőlényt, s hogy azóta bimbót, virágot nem hajtanak. És még egy titkot is elmondott Toma: egy dudorászó kicsiny leányról, ki betévedt az Erdő szélire, s ott elültette kedves virágait. Énekét hallva elcsendesedtek az Öregerdő fái, a vén Fűzfa-Apó ide-oda hajladozott örömében. Azóta a daloskedvű leány virágai az egyetlenek, melyek az Öregerdőben nyílnak, évről évre.




Az Öregerdő virágát hoztam ma, bizonyságul, hogy a sötétben is nyílnak virágok! Szép estét, reményteljeset :)

Minta: Minuetto virága, grazie! Kicsi öreg Lüszi kutyám ápolása, két gyöngyös ajándék-projekt és az egyéb valóvilágbeli dolgok közt most nem volt sok időm, de nem múlhat el hétvége mese nélkül, ugye? Így ezt az egyszerű virágot fűztem meg :)

11 megjegyzés:

  1. Ju de felelmetes erdo.Meg szerencse ,hogy a dudolaszo kislany viraga evrol evre nyilik es Fuzfa Apo is megbekelt.
    Aranyos kis virag nyilik arrafele, jo hinni hogy meg a sotetben is nyilnak viragok:)
    Koszonom a tunderi meset

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Azért nem annyira egyszerű virágocska!!

    VálaszTörlés
  3. Reményteljes-virágos-kedves-mesés lett az estém, mert hozzád hozott az utam. Köszönöm!! Minuetto virága egyszerűségében a legkedvesebb, legszebb! Mint ez itt!

    VálaszTörlés
  4. Ha sötétben ...ha nem ...ez a virág csodásra "nyílott"!

    VálaszTörlés
  5. Egyszerű, de nagyszerű a virág és a mese egyaránt!

    VálaszTörlés
  6. Igazán szép s a mese is nagyon jó.

    VálaszTörlés